Parkeergarage Spaarne Ziekenhuis Hoofddorp

Deze parkeergarage valt op vanwege haar ontwerp. Het utilitaire parkeren wordt verhuld door een zwarte aluminium huid waarin verschillende patronen zijn geperforeerd die bij duisternis het menselijk DNA verbeelden.
De gevel is licht transparant zodat er van binnen naar buiten gekeken kan worden en auto’s van buitenaf nog waarneembaar zullen zijn.

De parkeergarage biedt plaats aan 690 auto’s waarvan 150 zogenaamde ‘Park and Ride ‘-plaatsen en inmiddels is de mogelijkheid tot uitbreiding naar 950 plaatsen volledig uitgenut. De garage is gericht op de specifieke wensen van ziekenhuisbezoekers. Naast de brede en mindervalide parkeerplaatsen zijn er rolstoelen en speciale betaalautomaten op rolstoelhoogte beschikbaar.
In de garage zijn de in- en uitrit van elkaar gescheiden. Auto’s bewegen zich over een eenrichtingscircuit door de garage. Het rijden naar een volgende verdieping gaat via twee ronde hellingbanen. De hellingbanen zijn markante punten op de kopse kanten van het gebouw. Het hoofdtrappenhuis en de noodtrappenhuizen zijn uit de garage getrokken.

De parkeergarage is bekroond met een European Parking Association Award (EPA Award). Deze Award is een tweejarlijkse Europese prijs voor excellentie in parkeerdienstverlening. Belangrijke criteria zijn praktisch nut, doelmatigheid, constructi, design en onderhoud. Het juryrapport vermeldt: “Parkeergarage Spaarne is het resultaat van een bijzonder samenwerkingsverband tussen Q-Park en het Spaarne Ziekenhuis. De parkeergarage biedt comfort gericht op de specifieke wensen van ziekenhuisbezoekers. (…) Tevens valt deze parkeergarage op vanwege haar unieke artiestieke ontwerp.”