Zomerhuis Loosdrecht

In de Breukelveense plassen ligt een eigenwijs architectonisch statement op een eilandstrip. Een modern, strak zomerhuis, ruw en verfijnd, op 60 vierkante meter. We realiseerden er 6 slaapplaatsen en een open living. Door één zijde geheel van een glazen pui te voorzien die geopend kan worden naar de veranda, hebben we de ruimte optimaal uitgebreid.

Materialisatie

Het zomerhuis bestaat uit twee zijdes in L-vorm, een dichte rug en een open glas gevel. De rugmuur is van grove natuursteen en bied beschutting en privacy. Het dak is een zwevend metalen vlak met overstek. Het contrast tussen beton, ruwe natuursteen, staal en glas schept een speels, open en toch stevig zomerhuis. Maximaal afgestemd op de rustgevende plek.

Detaillering op vierkante centimeter

Het zomerhuis contrasteert in flinke mate met de overige, klassieke zomerhuisjes. Door de transparante glasgevel geniet de bewoner optimaal van de omgeving. De vertaling van de strakke conceptuele lijnen naar praktische oplossingen van staal, glas en beton in combinatie met natuursteen blokken, exact binnen de maximaal toegestane grootte, hebben geleid tot een detaillering op de vierkante centimeter. Een uniek project waarbij alle bouwdelen van de paalfundering tot en met de afbouwmaterialen geschikt moesten zijn voor transport met een relatief eenvoudige boot.

Oplossing

Het overstekende dak boven de veranda maakte het dakoppervlak groter dan het bestemmingsplan toestaat. Om toch onder een afdak te kunnen zitten is een gat in dit vlak gecreëerd. Zo is er overdag zon op het terras en kan er ‘s avonds een zeildoek in worden dichtgetrokken, waardoor het mogelijk is om tot laat bij de open haard buiten te zitten.